Koronavirüsün gündemimiz olduğu bugünler de, en çok aldığım soru sence seyahat etmeli miyim oluyor. Koronavirüs Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın hastalık olarak belirlendi aynı zamanda ne yaparsak yapalım dünya nüfusunun %40 ile %70’ine corona bulaşacağı belirtiliyor. Neredeyse hastalıktan kaçışımız yok ve hayat devam ediyor. Peki koronavirüs seyahat etmeye engel mi? Seyahat ederken coronavirüse karşı alabileceğimiz önlemler nelerdir?
Dün 13 Mart 2020 itibari ile Türkiye’den 9 Avrupa ülkesine Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, İsveç, Avusturya ve Hollanda’ya düzenlenen uçuşların 17 Nisan’a kadar durduruldu. 17 Nisan’dan sonra ne olur bilemiyorum. Eğer olumlu yönde gelişme olmazsa, uzatılma ihtimali olası
İtalya ise kendisini karantinaya aldı. Yunanistan ise eğlence merkezlerini yani kafeler, restaurantlar ve ören yerlerini kapattı. Ülkede sadece eczane, market, fırın gibi dükkanlar açık olacak. Evden çıkma yasağı ise henüz bulunmuyor ama gerekmedikçe çıkılmaması tavsiye ediliyor.
Şimdi Avrupa’da durum böyle iken yurtdışı seyahatlerini ne yapacağız? İptal mi etmeliyiz yoksa çıkıp gidelim mi?
Koronavirüs Seyahat Riskleri
- Koronavirüs gençlerden çok yaşlıları ve bağışık sistemi düşük olan insanları etkiliyor. Virüsü alışveriş esnasında, toplu taşımada, spor salonunda ya da seyahatte her yerde kapabiliriz. Bunu anlayabilme şansımız yok.
- Şu anda tamamen güvenli görünen bir yere seyahat edebilirsiniz, ancak orada da coronavirüs vakaları gelişebilir ve çok hızlı bir şekilde yayıldığını unutmayalım.
- Oteller ve havayolları seyahatinizi iptal ederseniz geri ödeme yapmayı kabul etmeyebilirler.
- Özel sağlık sigortalarının bir kısmı coronavirüsü kapsamadıklarını açıkladılar. Seyahat sigortanız da kapsamayabilir.
- Sadece virüsü olan biriyle temasa geçtiğiniz için karantinaya alabilirsiniz ve bunun yabancı bir ülkede olması canınızı sıkabilir.
- Kendi vatandaşlarına öncelik tanıyan veya ihtiyaç duyduğunuz bakımın mümkün olmadığı bir ülkede yurtdışında hasta olabilirsiniz.
- Virüsü başkalarına, belki de sizden daha az sağlıklı veya daha az şanslı olan insanlara bulaştırabilirsiniz.
- Koronavirüs olan bir ülkede bulunduğunuz için döndüğünüzde kendinizi 14 gün karantinaya almanız gerekebilir.
- Seyahat etmekten vazgeçerseniz, izninizi bir daha kullanamayabilirsiniz ya da izninizi evde kullanmanız gerekebilir.
- Türkiye Cumhuriyeti ya da bulunduğunuz ülke siz seyahatta iken uçuş yasağı getirebilir ve seyahatinizi zorunlu olarak uzatma durumunda kalabilirsiniz.
Ben şu dönemde yurtdışı seyahatlerini evinizin orada olmaması ya da herhangi bir gelişmede kalacak yerinizin tanıdığınızın olmaması halinde durdurmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Bunun sebebi virüsün bulaşma ihtimalinden öte, ülkeler tarafından alınan radikal önlemler. Tabii tercih sizin, özel durumlar ya da iş dolayısı ile seyahat etmeniz gerekiyorsa panik yapmadan soğuk kanlılıkla hareket edip, önlemlerinizi almanızı tavsiye ederim.
Seyahat ederken koronavirüse karşı alabileceğimiz önlemler
- Lütfen size ulaşan her ses kaydı, her sosyal medya mesajına inanmayın. Doğru ve güvenilir kaynaklardan bilgi alın. Gelen her ses kaydına, whatsapp mesajına güvenmeyin. Dolaşan yanlış bilgiler bir çok kişinin paniklemesine yol açıyor.
- Sağlığınıza dikkat edin. Seyahat etmeyi düşünüyorsanız, bağışıklık sisteminizin güçlü olduğundan emin olun.
- Ellerinizi yıkayın. Bir çok kişinin temas ettiği noktalara dokuntuktan sonra elinizi yüzünüze götürmeyin. Ellerinizi dezenfekte edin.
- Rotanızı mantıklı seçin. Kalabalık destinasyonlar ve toplantılardan uzak durun.
Sevgili Tuğçe, bu açıklayıcı yazın için teşekkür ederiz. Arada bir facebook gruplarında falan seyahat planlarından bahsedenleri görünce “oturun oturduğunuz yerde, gezmeyiverin, işler karışık” diyerek kafalarına vurasım geliyor. Neyse ki artık benim dememe gerek kalmadı da birçok korona membağına uçuşlar durdu.
Sevgili Melike,
Yazımı okumaya vakit ayırdığın için teşekkür ederim. Korona ve sağlık konusunda hassasiyetinin farkındayım. Dünya çapında gerekli önlemler alınıyor. Biraz daha dişimizi sıkarsak aşı bulunana kadar vaka sayısını düşürebiliriz.
Seyahat etmeyi çok seven ve aynı zamanda gezi bloglarını da sıkı takip eden biri olarak iki noktaya değinmek istiyorum. Birincisi, seyahate bir süre ara vermek belki de evde internet üzerinden sanal geziler yapmak bizi öldürmez, ama Coronavirüs bizi ya da farkında olmadan enfekte ettiğimiz insanları ciddi üzebilir. O yüzden tüm dünyadaki uzmanlar, hükümetler “evde kalın” diye bangır bangır bağırıyorken gezmeyi kutsallaştırmak cahillik, sorumsuzluk ve tüm insanlığa karşı saygısızlık. Lütfen evde kalalım, acısını illa çıkaracaksak hep beraber daha sonra çıkaralım.
İkinci konu ise şu; Sevgili Tuğçe kardeşim – kardeşim diyecek yaşta ve yakınlıkta hissediyorum seni- takip ettiğim pek çok gezi bloğunda bu konuya yer veren ve sağduyu ile yaklaşan nadir insanlardansın. Teşekkürler 👏👏👏
Meltem abla, güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Ben bu yazıyı hazırladığımda #evdekal kampanyaları çıkmamıştı ve Türkiye’de tek tük vaka vardı. Şu an bu yazıyı hazırlayacak olsam, muhtemelen daha sert bir şekilde yazarım. Toplum sağlığı için devletin sağladıklarının ya da sağlamayı tercih ettiklerinin yetmediği yerde bireylerin kendilerinin inisiyatif alması gerektiğine inanıyorum. Diğer bir yandan da, şu an ücretsiz izine gönderilen ve bir sonraki kirayı nasıl ödeyeceğini düşünen arkadaşlarım da var. İmkanı olan çıkmasın, yayılmayı minimuma indirelim.