Yelkenli Tekne Alacaklara İpuçları

0

Tekne satın alma sürecindeki ilk adım aynı zamanda en önemlisi; tam olarak ne tür bir teknenin sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacağını belirlemek. Bu ihtiyaçlar ve istekler, genellikle su üzerinde ne tür faaliyetlerde bulunmak istediğinize ve yıl içerisinde ne kadar süre teknede vakit geçireceğinize göre belirlenecektir. Yelkenli tekne alacaklara ipuçları arıyorsanız, doğru adrestesiniz. Çayınızı kahvenizi alın ve sizinle su üzerinde uzun bir yolculuğa çıkalım.

2020 Temmuz’da ilk teknemiz Mardek’i satın aldık ve o günden beri yelkenli tekne alacaklara ipuçları ne olurdu diye sorular gelmeye başladı. Ben de bu konudaki tecrübelerimizi aktarmak istedim. 

Önemli : Deniz ve yelken doğası gereği tehlike barındıyor. Dolayısıyla tekne almadan önce temel denizcilik ve yelkencilik eğitimini aldığınızı, artık bir sonraki aşama olan tekne alma aşamasına geldiğinizi umuyorum.

Tekne Bütçesi Ne Olmalı?

Bir tekne almak istiyoruz ama buna ayıracak bütçemiz ne olmalı sorusunun tek bir yanıtı maalesef yok. Teknenin fiyatı,  boyut, yaş, donanım ve bizim konfor beklentimize göre tamamen değişecektir Biz ne kadar konformist bir yapıdaysak teknenin maliyeti de o kadar artar. 

İkinci el teknelerde genellikle tekne ücretinin %10 ila %20si kadar ek bir maliyet çıkabiliyor. Bunlar teknede olmasını istediğiniz ek ekipmanlar, tam performansla çalışmayan ekipmanların değişimi, tekne transfer masrafı, marina masrafı gibi farklı şekillerde karşınıza çıkabilir. Bu nedenle belirlediğiniz rakamın altında tekne bakmaya özen göstermeniz, ileriki maliyetlerde rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. 

Yeni Tekne mi İkinci El Tekne mi?

Tekne alırken eminim herkesin gönlü yeni tekneden yana olacaktır ama tekne maliyetleri yüksek olduğu için çoğunlukla ikinci el tercih ediliyor.  Yeni teknelerde bile bazı eksiklikler olabiliyor. Bimini olmaması gibi… Özellikle 3 ya da 5 yaşında bir teknede ki bütün dertler çözülmüş oluyor. 3 ya da 5 yaşındaki teknelerde hem bu eksiklikler ortadan kalkmış oluyor hem de tekne deyim yerindeyse artık motoru açılmış, fazla yaşlanmamış tam full performansını gösterecek noktada oluyor. Ek olarak fiyatı da hissedilir bir şekilde düşmüş oluyor. Yeni tekneye kıyasla genç yaştaki ikinci el tekneler daha verimlidir. İkinci el tekne satın alırken bir bardaktan çatala kadar ya da bir tornavidaya kadar hiçbir şey almanıza gerek kalmayacak şekilde tekneyi  tüm eşyalarıyla satın alabilirsiniz. 

İkinci el teknelerin dezavantajına gelirsek eğer,  teknenin yaşı 20’yi aşmışsa malzeme yorgunluğundan kaynaklı dezavantajlar çıkabiliyor.  Yarış teknesi ise arması yarışta kullanıldığı için yorulmuş olabilir. En kötüsü ise ozmoz olabilir. Ozmoz olan tekneler uygun kimyasal bakım ile kurtarılabilir. Sadece maliyetli olacaktır. 

Teknenin Boyutu

Teknenin boyutu ne olmalı?  Teknenin boyu arttıkça fiyatı, maliyeti, marina masrafları artar.  Ama bunun yanı sıra tabii ki teknenin konforu çok fazla artacaktır. Çünkü içerisindeki alan çok net bir şekilde genişliyor.  Teknedeki kamara sayısı, tuvalet banyo sayısı artar ve mutfak salon havuzluk gibi diğer alanlarda hissedilir biçimde genişler. 

Teknenin boyu arttıkça teknenin hızı da artıyor. Tekknelerin teorik hızı su hattı kesim boyuyla orantılıdır. Teorik maksimum hızı metre knot olarak düşünebilirsiniz. Yani 12 metrelik bir teknein teorik hızı 12 knot olacaktır. Tekne boyu artışının negatif etkilerinden bir tanesi ise manevra. Tekne büyüdükçe manevra zorlaşıyor. 

Barınma / Marina

Ülkemizdeki tekne sayıları gittikçe artmaya başladı ancak hala yeterli marina ve yer yok. Bu sebeple marinalar hem çok pahalı, hem de dolular. Uzun bekleme listeleri oluşmuş durumda. Eğer teknenin bulunduğu konum sizin için uygunsa yeri ile birlikte satın almak akıllıca olacaktır.

Balıkçı barınağı ayrı bir seçenek olabilir ama onun da bazı handikapları bulunuyor. Balıkçı barınağında yer bulmak kolay değil ve marina kadar güvenli olmayabiliyor.

Kara parkta yine ekonomik seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Tekneyi karaya çekip bir park alanında bırakıyorsunuz ve kullanacağınız aylarda yeniden suya indiriyorsunuz. Marina ücretinin yarı fiyatına denk gelen bir uygulama olarak düşünebilirsiniz. Kara park seçeneği tekneyi kullanmadığınız zamanlarda, güzelce koruma altına alıp hava koşullarından ve denizin yıpratıcı koşullarından uzak tuttuğunuz, teknenin ömrünü görece uzatan bir seçenek. 

Donanım

İkinci el teknede malzeme yorulmasından dolayı karşımıza çıkabilecek bazı sorunlar bulunumakta. Teknenin gövdesinin iyi kondisyonda olması oldukça önemli. Gövdenin bir kısmı suyun altında kaldığı için dikkatle kontrol etmek gerekiyor. 

Motorun da çalışır ve iyi durumda olması önemli çünkü arızası halinde en büyük kalem masraflardan biri ile karşılaşabiliriz. 

Arma (yani direk, bumba çarmıhlar ve hatta yelken) bunların da iyi durumda olması önemli.  Armada bir sıkıntı olması durumunda genel olarak gözle fark edilebiliyor. 

Gövde, motor ve arma iyi durumda bir tekne satın alındığında daha sonra çıkabilecek olan masraflar görece küçük meblalar olacaktır. 

Ek olarak buzdolabı, otopilot, ırgat, navigasyon sistemleri gibi konfor arttırıcı ekipmanları da kontrol etmeyi unutmamak gerekiyor. Tüm bunları kontrol edebilmek için bir deneme seyirine çıkmak akıllıca olacaktır. Seyir öncesinde ve sonrasında sintinedeki su miktarını kontrol etmeyi de unutmayın, böylece teknede su yapma durumu var mı yok mu rahatlıkla görebilirsiniz. 

Eğer tüm bunlar çok komplike geldi ise tekneye bir eksper kontrolüne sokup rapora göre almayı da tercih edebilirsiniz. Tekne karaya çekme, suya atma ve eksper ücreti yaklaşık 500 euro gibi bir rakam tutacaktır. 

Sigorta

Sigorta bir teknenin olmazsa olmazlarından. Bu noktada dikkat edilmesi gereken 35 yaşın üzerindeki teknelere birçok sigorta firmasının sigorta yapmayı reddetmesi olacak. Bu sebeple 35 yaş üzerinde çok cazip fiyatlı tekneler ile karşılaşabilirsiniz, bu konu aklınızda olsun.

Tekne sigortası neden kritik?
Neredeyse hiçbir marina sigortasız tekne kabul etmiyor. Tekne ile yurtdışına çıkış yapamazsınız.  Herhangi bir kaza durumunda kaybınızı telafi edemez, cebinizden ödersiniz. 

Son olarak…

  • Eğer teknede 2 aydan daha uzun süre vakit geçirmeyecekseniz, tekneyi almak yerine kiralamak daha ekonomik bir çözüm olacaktır. 
  • Eğer almak istediğiniz tekne belirli bir marka modele aitse, almadan önce o modeli kiralayıp size uygun olup olmadığını test edebilirsiniz. 
  • Aile bireylerinden birini eğer deniz tutuyor ya da denizcilikten hoşlanmıyorsa lütfen zorlamayın. İleri safhalarda sizin için de onun için de daha sıkıntlı süreçler ile karşılaşabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiyseniz, yelkenli tekne alacaklara ipuçları yazımızı ihtiyaç duyabilecek arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın.

Pruvanız neta, rüzgarınız kolayınıza olsun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.