Atina’da gezilecek yerler neler, nerede kalınır, ne zaman gidilir sorularını merak ediyorsanız, Atina seyahati hazırlığı içinde olmanız yüksek bir ihtimal. Ege’nin karşı kıyısının başketi Atina’da 2 sene kadar yaşadım ve hakkını vererek gezdiğimi de düşünüyorum. Sevgili Atinalıların da iznini alarak hazırladığım Klasik Atina Gezi Rehberi ’ne hoşgeldiniz. Bir de hazırlanmakta olan Alternatif Atina Gezi Rehberi yazısı var, not edin kaçırmayın.
Atina’da Gezilecek Yerler
Atina küçük şehir haftasonu gitsen yeter, maksimum 4 gün ayırsanız yeter sonra sıkılırsınız diyenlere kanmayın. Atina’da gezilecek yerler oldukça fazla. O yüzden hani hali hazırda gezmek görmek istediklerinizi harita üzerinde işaretleyip, ona göre hareket ederseniz vakit kazanabilirsiniz ya da hiç işaretlemeyip sokaklarda kaybolmanın keyfini de çıkarabilirsiniz.
Atina’da gezilecek yerler denince akla ilk gelen yerleri Akropolis veya Parthenon Tanığı, Akropolis Müzesi, Monastraki, Syntagma asker töreni, Atina Ulusal Parkı ya da diğer adı ile Milli Park, Plaka, Atina Ulusal Arkeoloji müzesi olarak sayabilirim.
Atina’da görülmesi gereken yerler listelerinde yer almayan ama yine de kıymetli yerleri ise, Exarchia, Psyri, Anafiotika, Little Kook, Filopappou Tepesi, Agora, Panathinaiko Stadyumu diğer adıyla Kalimarmaro, Zappion, Akademi Binası, Agora Antik Kenti, Keramikos Antik Kenti olarak sayabilirim.
Atina’yı gezmenin en iyi yöntemlerinden bir tanesi yürüyüş turlarına katılmak. Ücretli ve ücretsiz bir çok yürüyüş turu bulunuyor. Benim tercihim ücretsizlerden yana. Bunlara dair detaylı bilgiye Atina’da ücretsiz yürüyüş turları rehberinden ulaşabilirsiniz.
Atina’da Görülecek Yerler;
1- Akropolis ve Parthenon Tapınağı
Atina gezi rehberi hatta sadece Atina diye internet üzerinden bir arama yaptığınızda ilk olarak Akropolis fotoğrafı ile karşılaşırsınız. İzmir diyince akla saat kulesi, Roma diyince Kolezyum, Atina diyince de Akropol akla geliyor. Akropolis aslında kayalık ve yüksek alanın tamamıdır. Akropolis fotoğraflarında yer alan tapınağın ismi ise Partenon’dur. Akropolis’in ücretsiz olduğu günler, kapalı olduğu günler, çalışma saatleri, bilet fiyatları, gitmeden önce bilinmesi gerekenler gibi bilgiler için daha önce detaylı bir şekilde hazırladığım Akropolis ve Partenon yazısını okumanızı tavsiye ederim.
2- Akropolis Müzesi
Akropolis antik kenti ile Akropolis müzesi birbirinden farklıdır. Eğer Akropolis’te ne olduğunu öğrenmek, oradan çıkan eserleri görmek, eski halini anlamak ve hissetmek istiyorsanız önce uğramanız gereken yer kesinlikle Akropolis Müzesi olmalıdır. Akropolis Müzesi dönem hakkında detaylı ve kapsamlı bilgiyi anlamanızı sağlıyor. Burayı ziyaret ettikten sonra Akropolis’e çıkınca insan daha bir etkileniyor. Müze için ayrılması gereken süre 2-4 saat arasında.
3- Monastraki
Monastraki eninde sonunda geçeceğiniz bir meydanın adı. O insan kalabalığının arasında kafanızı kaldırdığınızda karşılaştığınız Akropolis manzarası ile oldukça etkileyici. Burası hediyelik eşyaların olduğu Plaka, barlar ve tavernalar, Syntagma Meydanı’na açılan Ermou caddesine ve metroyada erişim sağlayacağınız bir nokta.
4- Syntagma Asker Değişim Töreni
Syntagma meydanı Atina’nın tam olarak merkezinde yer alıyor. Tarihte halk tarafından yapılan eylemler, kutlamalar hep burada gerçekleştirilmiş. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi meydanın tam karşısında eski saray bugünkü parlamento binasının yer almasıdır. Parlamento Binası’nın önünde meşhur asker değişim töreni yapılır. Eğer Pazar günü şehirde olmayacaksanız üzülmenize gerek yok. Tören her saat başı gerçekleşiyor. Pazar günü özel olarak askerler kostümlerini giyiyor, cadde kapatılıyor ve bando ekibininde katılımı ile büyük bir tören gerçekleşiyor. Diğer günler ve saatlerde ise görece daha küçük bir değişim töreni gerçekleşiyor ve küçük olması ilgi çekici olmadığı anlamına gelmiyor.
Solda ve sağda kıpırdamadan duran askerler hiçbir koşulda hareket etmemek üzerine eğitilmişler. Başlarındaki komutan yarım saat aralıkla yanlarına gidip üniformalarını düzeltiyormuş gibi yaparken gizlice iyi olup olmadıklarına dair sorular sorar. Askerler de kimsenin anlamayacağı şekilde göz kırparak evet ya da hayır yanıtlarını iletirler.
Askerlerin ayakkabılarının üzerinde hassas ve narin bağımsızlık ağacını sembolize eden bir ponpon bulunur. Bu ponponun altında ise gizli keskin bir bıçak vardır. Eğer ki birisi bağımsızlığımızı tehdit eder ve zarar vermeye kalkarsa kendisi zarar görür anlamında. Bu ayakkabıların bir çifti 3 kilo ağırlığındadır, tabanı ve üst tarafı metalden yapılmıştır. Günlük yaşamda askerler tarafından kullanılan bir ayakkabı değildir.
5- Atina Ulusal Parkı (National Park)
Atina tarihi, kültür ve gece hayatı için ilginç bir yer olsa da, kimse Atina’nın beton bir şehir olduğu gerçeğine itiraz edemez. Atina Ulusal Parkı, Atina’nın tam kalbinde dünyanın dört bir yanından 500’den fazla bitki ve ağaç ile süslenmiş 160.000 metrekarelik alan yazın sıcağında nefes almanızı ve yürüyüş yapmanızı sağlayacak.
Kral Otto bu bahçeyi karısı Amelia için Friedrich Schimdt’e dizayn ettirmiştir. Eskiden sadece kraliçenin ve kankalarının dolaşabildiği bahçeyi gezerken, insan ne kocalar var be yaaaaa demekten kendini alıkoyamıyor.
Bahçede patikalar arasında dolaşırken, çardaklar, küçük bir gölet, bir minik hayvanat bahçesi ve dinlenme alanları ile karşılaşabilirsiniz. Belki güzel bir piknik de yaparsınız.
6- Plaka
Plaka şüphesiz dar sokakları, sevimli neoklasik binaları, küçük kafeleri, geleneksel tavernaları, hediyelik eşya dükkanları ve hemen hemen her köşesindeki antik kalıntıları ile Atina’nın en güzel mahallelerinden biridir. Plaka, Atina’nın merkezinde, Akropolis tepesinin hemen altında. Atina’nın geri kalanından tamamen farklı bir havaya sahiptir. Çok turistik ve popüler olsa da, dar sokaklarında gezinmek oldukça keyifli.
7- Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi
Arkeolojiye meraklı olan olmayan herkesin ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Neolitik dönemden geç Antik Çağ’a döneme kadar uzanan 11.000’den fazla eser müzede sergileniyor.
Müzenin hikayesini çok ilginç bulduğum için paylaşmak istiyorum. Müze 1866-1889 yılları arasında inşaa ediliyor ve ismi Atina Merkez Müzesi oluyor. İlk olarak Atina ve çevresinde tarih öncesi çağlardan Geç Antik Çağ’a kadar uzanan çok sayıda eser sergileniyor. Daha sonraki yıllarda ise ülkenin bir çok bölgesinden eserler ile koleksiyon zenginleşiyor.
İkinci Dünya Savaşı sırasında müzedeki eserler Alman birliklerinin yağmalamasını önlemek için ahşap kutulara yerleştiriliyor ve gömülüyor. Savaş bittikten sonra 1945 yılında eserler toprak altından çıkarılarak yeniden sergilenmeye başlanıyor.
8- Exarchia
Atina’nın anarşist semtidir Exarchia. Farzı misal olarak söylemiyorum, gerçek anlamda anarşist. Exarchia, öğrencilere, göçmenlere, farklı ekonomik sınıflardan Yunan ailelerine, evsizlere, uyuşturucu satıcılarına, şık restoranlara, kafelere, bilgisayar dükkanlarına, müthiş müzik aleti dükkanlarından, ikinci el kitapçılara, butiklere, kulüplere, barlara ev sahipliği yapıyor. Polis, aşırı durumlar dışında gerçekten Exarchia’ya girmiyor çünkü mahallede olmaları hoş karşılanmıyor ve girmeleri sorun yaratıyor.
Muhteşem muraller görmek, sanatçılar ile tanışmak, biraz galeri gezmek biraz güzel kafelerde takılabileceğiniz aynı zamanda sokaklardaki sidik kokusundan burnunuzu tıkacayacağınız sizi ikilemler arasında bırakacak bir semt.
Exarchia’ya gidenler mahalle sakinlerinin gezi parkı eylemlerine selam çaktığı ve eylemler sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan anısına hazırladıkları duvara uğramayı unutmasın….
9- Anafiotika
Atina gezi rehberi içinde olmazsa olmazlardan bir mekan. Hani Atina’yı ziyaret eden kişilerin instagram hesaplarında sanki bir Yunan adasında çekilmiş gibi güzel duran fotoğraflar görürsünüz ya, işte o mahalle Anafiotika. Atina’da geçirdiğim 1.5 senelik zaman dilimine rağmen hala adını söylemekte zorlandığım Anafiotika, Atina’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden birisi. Hem Plaka’nın hemen üstünde yer alması hem de kendine has havası bir çok kişiyi buraya çekiyor. Mahallenin dar sokakları arasında dolaşırken bazen kaybolacakmışsınız gibi hissetseniz de endişelenmeyin. Yokuş aşağı attığınız her adım ile çıkışa bir adım daha yaklaşacaksınız.
10- Atina Akademisi
Atina’da mutlaka görülmesi gereken bir yer varsa o da Atina Akademisi’dir. Acropolis’ten kat be kat daha etkileyici olan bu yapı turistler tarafından göz ardı edilmekte.
Atina akademisi Yunanistan’ın tarihteki ilk kralı Otto tarafından inşaa ettirilmiştir. Otto bu binaya çok büyük bir özen göstermiş ve bina büyük inceliklerle tasarlanmıştır.
Binaya giden merdivenlerdeki heykeller solda filozof Plato ve sağda hocası Sokrates bulunuyor. Biz Sokrates’i Platon’un kitapları sayesinde tanıyoruz. O nedenle heykellere baktığımızda platonu elinde kalem tutarken, Sokrates’i ise düşünürken görüyoruz.
Akademinin solunda ve sağında yer alan sütunların üzerinde ise Atina şehrine ismini veren savaş, bilgelik ve eğitim tanrıçası Athena’yı ve sanatın tanrısı Apollo’yu görüyoruz. Binanın girişinde tepe yer alan heykeller ise Tanrıça Athena’nın doğumu anlatmaktadır. En ortada tanrıların tanrısı Zeus, solunda Zeus’un kafasından doğan Athena bulunmaktadır. Tanrıça Athena’nın en sevdiği hayvan baykuştur. Bu yüzden baykuş bilgeliği ve eğitimi simgeler. Akademinin etrafına baktığınızda bir sürü baykuş göreceksiniz. Bu hem Tanrıçanın hem de Atina şehrinin simgesidir.
11- Agora Antik Kenti
Yunan başkentinin en önemli yerlerinden biri olan Antik Agora, Akropolis’in kuzeybatısında, Thission ve Monastiraki mahalleleri arasında yer alıyor. Antik kalıntılar ve bol yeşillikli geniş bir alan olan Antik Agora, antik dönemde Atina’nın merkezi, siyasi toplantıların ve meclislerin gerçekleştirileceği yerdi.
12- Roma Agorası
Roma Agorası, Akropolis’in kuzey tarafında yer alır ve Monastiraki’deki metro istasyonuna çok yakındır. Aslında, asfalt bir yolla Thissio’daki Antik Agora’ya bağlanır. Antik Agora, Pers istilasında zarar görünce Romalılar yeni bir agora inşaa ettiler.
13- Panathinaiko Stadyumu (Kalimarmaro)
Roma Stadyumu, Panathenaic Stadyumu veya Kallimarmaro olarak bilinir. Herodes Atticus caddesinin sonunda, Olympian Zeus tapınağı, Hadrian Kemeri ve Akropolis’e yürüme mesafesinde bulunan bu inanılmaz stadyumdan bahsediyorum.
Bu muhteşem stadyum, antik çağda, şehrin koruyucusu tanrıça Athena’yı onurlandırmak için düzenlenen ünlü Panathenaic Oyunlarına ev sahipliği yapmak için inşa edilmiştir. İlk başta, stadyumun koltukları ahşap idi ancak ilerleyen dönemlerde bu muhteşem mermerle ile yenilenmiştir.
14- Zappion
Zappion binası, Olimpiyat Oyunlarını modern dünyaya geri getiren bu büyük adama bir övgüdür. 1896 Olimpiyat oyunları için resmi Olimpiyat köyü rolünü oynayan ve eskrim etkinliklerine ev sahipliği yapan Zappeion binası bugün halka açık sergiler, şarap tadımı, ticaret fuarları, iş toplantıları ve kültürel etkinlikler için kullanılmaktadır. Binanın yuvarlak mimarisi içeriye girince insanı oldukça etkiyor. Yakınlardayken görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.
15- Keramikos Antik Kenti
Keramikos Arkeoloji Müzesi, Keramikos mezarlığının bulunduğu antik alanın hemen yanında, Ermou Caddesi’nin sonuna doğru yer almaktadır. Yaklaşık 40.000 metrekarelik bir alana sahip antik mezarlıkta, cenaze sütunları, vazolar ve heykeller gibi buluntular yer alıyor. Özellikle seramik tutkunlarının görmesi gereken bir yer.
Atina’da Konaklama: Atina’da Nerede Kalınır?
Omonia hariç her yer 🙂
Tamam tamam daha spesifik olmam gerekirse, Thissio, Monastraki, Syntagma, Plaka, Pysri, Makrygianni, Koukaki, Kolonaki. Daha uzaklara gitmek isterseniz, Nea Symirni, Pire, Glyfada.
Daha detaylı bilgi için Atina’da nerede kalınır yazıma bakabilsiniz.
Atina’ya ne zaman gidilir?
Atina’yı eğer canlı haliyle görmek istiyorsanız yaz dışında herhangi bir ayda gitmenizi tavsiye ederim. Yaz aylarında hem sıcakların basması hem de Atinalıların 2 ay civarında bir tatile çıkması ile şehir canlılığını yitiyor ve lokal mekanların hepsi kapanıyor. O nedenle sonbahar ve ilkbahar aylarında daha keyifli olacaktır. Bir de yılbaşı kutlamak için tercih edebileceğiniz en ekonomik Avrupa başkentlerinden bir tanesi.
Daha detaylı bilgi için Atina’ya ne zaman gidilir yazıma bakabilirsiniz.
Atina’da Ulaşım
Şehir içi ulaşımda otobüs ve metro tercih edebilirsiniz. Turistler için hazırlanmış içerisinde havalimanı transferinin de bulunduğu 3 günlük sınırsız ulaşım biletini 20 euroya, havalimanı transferi içermeyen 5 gün sınırsız bileti 8.20 euroya ya da 24 saat geçerli bileti 4.10 euroya alıp kullanabilirsiniz. Otobüs ve metrolarda biletsiz yakalanmanız halinde çok büyük cezalarla karşılaşırsınız.
Taksi için ise Beat kullanabilirsiniz. Uygulamayı indirdiğiniz yine taksimetre açan bir taksi geliyor ancak genellikle taksilerin fiziki durumu daha iyi ve İngilizce bilmeyen şoförle karşılaşmanız düşük ihtimal.
Atina Bütçesi : Atina Pahalı mı?
Birkaç blogda Atina’nın pahalı olduğuna dair yorumlara denk geldim. Direkt olarak söyleyebilirim ki, Atina ucuz bir şehir. En turistik alanda yemek yiyip içseniz bile diğer Avrupa ülkelerine (Balkanlar hariç) göre oldukça uygun fiyatları var. Şu mutlaka aklınızda kalsın, Yunanistan’daki porsiyonlar büyük, hatta Türkiye’dekinin iki katı diyebilirim. O yüzden yemekleri sipariş ederken, az söylemeye özen gösterin. Bir tavernada gelecek olan 1 salata ve 2 ila 3 meze, 2 kişiyi rahatlıkla doyuracak boyutta. Yeme içme esnasında ne kadar kalabalık olursanız, o kadar az ücret öderseniz.
Take away mevzusunu da atlamayalım. Bir mekanda oturup kahve içmeniz ile o kahveyi karton bardakta alıp ayrılmanız arasında fiyat farkı oluyor. Oturup içtiğinizde daha fazla, alıp gittiğinizde daha az ücret öderseniz. Sevdiğim bir kokteyl barında oturduğumda kokteyl 7 avro iken, alıp gittiğimde 5 avro ödediğimi biliyorum.
Akropol manzaralı bir roofbarda 50lik bira fiyatı 4 avro civarında. Turistik alanın dışında bir bara gittiğinizde ise, draft 2.20 şişe 2.50 civarında.
Atina’da herhangi bir bara ya da restauranta oturduğunuzda su ücretsiz olarak gelir. Yok ben şişe su istiyorum derseniz, ücreti hanenize yazılır. Eğer çeşme suyu içerim derseniz, bunu garsona direk belirtebilirsiniz, çekinmeyiniz.
Eğer sizler için hazırladığım Klasik Atina Gezi Rehberi ‘ni beğendiyseniz aşağıdaki linkte yer alan Alternatif Atina Gezi Rehberi ‘ni de beğeneceğinizi düşünüyorum. Keyifli seyahatler…
Merhabalar
Atina için harika bilgiler içeren yazılarınız için teşekkürler…
35 yıl önce ailemle gittiğimiz bir gezide günübirlik bir gemi turuna katılmıştık. Pire’ye yakın 3 Adayı (Hydra, Phoros ve Egina idi hatırladığım) kapsayan bir geziydi.
Acaba bu turu yapan lokal şirketlerin internet sitelerine nasıl ulaşabilirim?
Merhaba, Atina’dan Kefalonya adasına nasıl gidebilirim? Aracım yok, kiralamayacağım. Kyllini limanından feribotlar var diye okudum. Oraya nasıl ulaşabilirm ya da sizin bana önerceeğiniz başka bir rota var mıdır ?
Patra’ya gidip oradan feribot ile geçebilirsiniz.
Oo çok güzel bir rehber olmuş. Teşekkürler.