Portekiz’e gidenlerin ağzından düşürmediği Pastel de Nata nedir? Nasıl hazırlanır? Tarifi sadece 4 kişi tarafından biliniyorsa, nasıl Portekiz’in dört bir yanında satılıyor gibi sorulara yanıt arayacağımız bir yazıya hoşgeldiniz….
Pastel de Nata Nedir?
Porto seyahatim boyunca löp löp yediğim ve utanmadan her birini instagram hikayelerimde paylaştığım pastel de natayı fiziksel olarak tarif etmem gerekirse, dışı çıtır milföy, içi de yumurtalı ve sütlü hafif bir muhallebiden oluşan minik tart diyebilirim. Fırında pişen muhallebinin üstü yanıp karamelize olduğu için, ilk bakışta minik sütlaçlara benzetebilirsiniz.
Pasteis de Nata Hikayesi
Rivayete göre Jerónimos Manastırı’ndaki keşişler bu muhteşem tatlıları yapan ve satan ilk kişilerdi. Rahipler, giysiler ve kumaşları beyazlatmak, şarapları ise berraklaştırmak için yumurta akı kullanırlarmış. Tabii tüm bu süreçte artan yumurta sarılarını ziyan etmemek için pasteis de natayı yaratmışlar.
Pastel de Nata mı demeli yoksa Pasteis de Nata mı?
İnternette arama yaptığınızda ya da Portekiz’de pastane sırasında ikisini de duyacaksınız. Çünkü pasteis de nata, pastel de natanın çoğul halidir. Yani bir tane sipariş edecekseniz pastel de nata, birden çok sipariş edecekseniz pasteis de nata demeniz gerekiyor ama şakır şakır Portekizce konuşmayan insanlar olarak çok da kafaya takılacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Porto’da geçirdiğim süre boyunca kaç tane alırsam alayım pastel de nata dedim ve kimse de “Aman yanlış söyledi, pis cahil hahahaha” diye bir tepkide bulunmadı.

Pastel de Belem Nedir?
Jeronimos Manastırı rahiplerinin bulduğu bu tarifin orjinalini iddialara göre dünyada sadece 4 kişi biliyor. Ya bu sizce de gerçekten mümkün mü? Ülkenin dört bir yanında pişen bir tatlının tarifini sadece 4 kişinin bilmesi. Neyse…
İşte bu tarifin kendisini bilen ve patentine sahip olan yer Fabrica de Belem. O yüzden sadece burada satılan tatlılara pasteis de belem deniyor diğerleri ise pasteis de nata diye geçiyor. Tarihe saygımız sonsuz, yanlış anlaşılmasın. Durum sanki biraz bizim iskender kebap hikayesini hatırlatmadı mı?

Pastel de Nata Nerede Yenir?
Pasteis de nata, yapan yerden yere farklılık gösterdiği için kendi damak tadınıza uygun olanı aramanızı tavsiye ediyorum. Sıcakken daha lezzetli olduğu için sirkülasyonu yüksek bir yerden almakta fayda var. Benim en sevdiğim nokta Fabrica de Nata oldu. Bunun yanı sıra Fabrica de Belem, Majestic Cafe gibi popüler noktaların her birinde tadına bakmak, kendinize uygun olanı bulmanızı sağlayacaktır.
Pasteis de Nata Nasıl Yenir?
Öncelikle ve öncelikle kesinlikle sıcak ve taze olmalı. Pastel de natanın üzerine tarçın ya da pudra şekeri dökebilir ya da sade olarak tüketebilirsiniz. Ben sadece yemeyi daha çok sevdim. Tabii yine damak tadı olayı.
Pastel de Nata Tarifi
Pastel de nataya bakınca yapımı pek zor görünse de, hamurunu açmayıp milföyden hazırladıktan sonra da o kadar büyütecek bir durum yok. Yani milföyden bir hamur ve bir de muhallebi. Porto’da bulunduğum süre boyunca pasteis de nata yapımını gösteren bir sürü kursa denk geldim. Kurs ücreti 40 avro idi, pasteis de natanın tanesi ise en pahalı yerde 1 avro. Yemesi yapmasından daha keyifli geldiği için kursa filan da katılmadım. İnternet bilgiye erişmek isteyenler için yeterince güzel bir kaynak. O nedenle tarifini size bir başkası aracılığı ile aktaracağım. Yemek konusunda en beğendiğim ve güvendiğim Refika aracılığı ile aktaracağım. Refika, pastel de belem yapımı için güzel bir video çekmiş. Aşağıya bırakıyorum. Şimdiden afiyet olsun…
Porto da sizce kaç gün kalınmalı?
Ben yavaş gezmekten hoşlandığım için 4 gün kalmaya tercih ettim. Görülecek yerleri tak tak tak görüp şehir bitiren ve skora koşanlar 1 ya da 2 günde gezebilir.
Ben de Refika ile aynı fikirdeyim. Mesela laz böreği, muhallebili… Teşekkürler paylaşım için…
Bence tüm yemekler ve tatlılar güzel kimin yaptığına bağlı olarak