Günümüzde uçaklar en çok tercih edilen ulaşım araçları arasında yer alıyor. Gün geçtikçe artan havayolu firmalarının sayısı ve ucuz uçak bileti fırsatlarıyla yolcu sayısı da sürekli yükseliyor. Yapılan yatırımlar sayesinde sunulan hizmetler, son teknoloji uçaklar, birbirinden farklı rotalar, uçuşlardaki ikramlar, havalimanlarında bulunan alışveriş mağazaları ve kafeler, havayolunu daha çekici hale getiriyor. Ancak bunlar bazen yolcuları memnun etmeye yetmiyor.
Özellikle yaz sezonlarında karşılaşılan gecikme ve uçuş iptalleri tüm bu yatırımları gölgede bırakabiliyor. Saatlerce hava alanında bekleyen ya da uçuşu iptal olan yolcular bu durumdan oldukça şikayetçi. Yaşanan bu aksaklıklar nedeniyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), yolcuları haklarını aramaları konusunda uyarıyor.
Uçak Bileti İptallerinde Yolcu Hakları
1. Tüm yolcular aynı haklardan yararlanabiliyor
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, yaşanan gecikme ve uçak bileti iptalleri dolayısıyla “Yolcu Hakları Uygulama Esasları Genelgesi” yayınlayarak yolculara haklarını hatırlatıyor. Uçuş yoğunluğu, hava alanlarındaki altyapı yetersizliği ve firmalardan kaynaklanan sorunlar nedeniyle yayınlanan genelge, yolcu hakları kapsamındaki mevzuatı içeriyor. Ancak, bu mevzuatın aktif uygulanmasına rağmen hava yolu firmalarının bazı konularda farklı uygulama yapması kafa karıştırıcı olabiliyor.
SHGM’nin genelgesine göre tüm yolcular aynı hakka sahip. Bu da ücretsiz seyahat eden, doğrudan ya da dolaylı yoldan halka açık olmayan indirimli bilete sahip yolcularla mil ya da puanla bilet alan her yolcu, ücretle uçan yolcularla aynı haklara sahip olduğunu gösteriyor.
Bu belgeye göre, uçaklardaki teknik arıza veya diğer nedenlerden kaynaklanan sorunların olağanüstü hal olarak kabul edilmeyerek, yolcuların uçakta 2 saat ve üzeri bekletilmesi halinde hizmet sunulması gerekiyor. Yine aynı şekilde, tarife değişikliklerinin 2 haftadan daha az sürede bildirilmesi durumunda, uçuşun iptal hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek yolcu mağduriyetinin hava yolu şirketi tarafından karşılanması gerekiyor. Bunların yanı sıra, uçuş iptali durumunda yolculara önerilen güzergah değişikliğinde gün kısıtlaması olmaksızın, boş koltuk durumuna göre yolcuya uygun tarihe ücret alınmadan aktarımının yapılması gerektiği belirtiliyor.
2. Sistem hatası mazeret değil
Yayınlanan genelgeye göre, sistem ve personel hataları, acente ya da satış ofisi kaynaklı sorunlar veya müşteri hizmetlerinden doğan sorunlar nedeniyle ortaya çıkan yolcu mağduriyetleri de hava yolu şirketleri tarafından çözülmesi gerekiyor.
Uçuşların hiçbir mecburi neden olmadan, 1,500 km’den kısa uçuşlar için 5 saat ve üzeri, 1500-3500 km arası uçuşlar için 7,5 saat üzeri rötarlar uçuş iptali olarak kabul ediliyor. Aynı şekilde, uçuş süresi 4 saat ve fazla olan uçuşlarla, 3,500 km’den uzun uçuşlarda yolculuk süresinin 2 katı ve üzeri de yine uçuşun iptali olarak değerlendiriliyor.
Bu nedenlerle yaşanan yolcu mağduriyetlerinin aynen uçuş iptalindeki hükümler gibi telafi edilmesi gerekiyor. Mücbir sebep olmaksızın bağlantılı seferlerden birinin gecikmesinden kaynaklı devam seferini kaçıran yolculara da uçuş iptali başlığı altındaki tüm hizmetlerin sunulması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca bu yolculara sefer iptali kapsamında tazminat ödemesi de yapılıyor.
Uçuşun gecikme ya da iptal edilmesi durumunda ya da gece konaklaması gerektiren değişiklikler yapıldığında ise hava yolu firmasının yolculara, otelde veya uygun bir konaklama tesisinde konaklama hakkı sunması ve transfer işlemini sağlaması gerekiyor. Bu konaklama hizmeti, yaşlı, hasta, engelli yolculara gündüz de sağlanıyor. Hava yolu şirketleri, mücbir sebeplerle hizmet hakkı sunamadığı takdirde yolcunun makul ölçüdeki yeme-içme ve konaklama faturalarını ibraz etmesi halinde yapılan masrafı ödemesi gerekiyor.
3. Tazminat hakkınız var
Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında çıkarılan yönetmelikle, yolcular 1 Ocak 2012’den bu yana mağduriyetleri nedeniyle havayolu şirketlerinden tazmin etme hakkına sahip. “Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik” ile birlikte, gecikme, iptal ya da rota değişiminde bile bilet ücretlerinin belli bir kısmını geri almaları, gecikme ve iptallerde ise yine tazminat ya da konaklama imkanı veriliyor.
Uçuşla ilgili sorun hava yolu firmasından kaynaklanıyorsa, yolcunun pek çok hakkı bulunuyor. Bu nedenle herhangi bir sorun karşısında tazminat hakkınızın olduğunu ve hakkınızı aramayı unutmayın.
Gerçektende gayet detaylı ve bilgilendirici bir anlatım tarzı olmuş. Teşekkürler.
bilgilendirici bir yazı olmuş. Kimi şirketler bu hakları yolculara iletmemek için binbir takla atabiliyor. yolcuların haklarını bilmeleri, buna göre davranmaları şart.
güzel bir yazı.
Seyahatlerim için uçak biletimi https://www.hesaplibiletal.com dan satın alıyorum.
İnanılmayacak kadar ucuz uçak biletleri satıyorlar. Kesinlikle tavsiye ederim.
Müşteri hizmetleri çok ilgili tüm haklarınızı korumak için ne gerekiyorsa yapıyorlar.
bu 4 olacak ucak bileti iptal oluyor sureklu kendimi ayarliyorm qideceqim die surekli 4. 5 qun onceden mesaj geluo iptal oldu die cok skldm artk gercekten bu konuda hakkimiz neler